Circulair ontwerpen in Utrecht

Circulair ontwerpen

 

Met het oog op de toekomst is er steeds meer vraag naar duurzaam ondernemen. Een van de manieren is je product circulair laten ontwerpen in Utrecht. Een product dat minder belastend is voor het milieu draagt bij aan kostenbesparing binnen je bedrijf. Een product wat niet duurzaam ontworpen is, gaat vaak minder lang mee en produceert ook veel afval in verschillende ketens. Met een circulair ontwerp voor je product kunnen dit soort belastingen voor het milieu voorkomen worden. 

 

Wat is circulair ontwerpen?

Een circulair ontworpen product is een product dat een circulaire functie heeft. Daarbij zijn de grondstoffen en de energie om het product te fabriceren ook circulair en duurzaam, maar ook de manier waarop het product uiteindelijk gebruikt gaat worden. Daarbij moet het herstel en het afbreken van het product ook voldoen aan de circulaire eisen.

 

Voordelen van circulair ontwerpen

Als je circulair wil gaan ondernemen is een eerste stap om je product circulair te laten ontwerpen in Utrecht. De voordelen hiervan zijn dat niet alleen het product duurzaam is, maar ook het proces en de periode dat je het product kunt gebruiken. Dit is erg kostenbesparend voor meerdere partijen.

 

Verschillende strategieën

Er zijn verschillende strategieën om tot een circulair ontwerp te komen. Zo kan een ontwerper starten met het onderzoeken naar de band die gebruikers hebben met het product. Een ontwerper houdt bij circulair ontwerpen in Utrecht ook rekening met de onderhouds- en reparatie gemakken. Een veel voorkomend probleem bij niet circulaire producten is de eeuwige discussie of iets onder de garantie valt en of het product wel of niet gemaakt kan worden. Onderdelen zijn vaak niet vervangbaar of heel duur te verkrijgen. Een ontwerper doet er goed aan om het product zo te ontwerpen dat het ook geüpdate kan worden in de komende jaren. Als laatste is er nog de strategie om een ontwerp zo te maken dat het gedemonteerd en gehermonteerd kan worden. Dat wil zeggen dat het product gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald en met dezelfde onderdelen een ander product kan worden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *