Portretfotografie is uniek

Portretfoto

Portretfotografie is uniek. Het moment waarop je het portret vastlegde komt namelijk nooit meer terug. Voor een goede portretfoto focus je op de ogen. Het belangrijkste daarbij zijn heldere ogen. Omdat je meestal een kleiner diafragma gebruikt (grotere opening), zal de scherptediepte niet te groot zijn.

 

De juiste achtergrond

De achtergrond bepaalt de kleurtoon in de foto. Let dus zeker op de geselecteerde achtergrond. De ideale achtergrond leidt de aandacht van de kijker naar het specifieke deel van de foto dat je wilt benadrukken, en dat is zeker het gezicht. Neutrale zachte achtergronden werken meestal goed en zijn veel effectiever dan achtergronden met veel kleur en detail. Je kunt ook de achtergrond vervagen zodat de focus vooral op de voorgrond ligt.

Afhankelijk van de richting van het menselijk oog kunnen verschillende emoties worden weergegeven. Probeer het en laat het model in verschillende richtingen kijken tot je tevreden bent met het gevoel dat de portretfoto uitdrukt. Een extra glimlach of een expressie geeft een belangrijke meerwaarde aan je portretfoto.

 

Veel licht is belangrijk

Je mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Verlichting is het belangrijkste element in elke compositie. Het bepaalt de sfeer, het gevoel en de kenmerken van de foto. Als je portretfoto’s maakt bij daglicht, zorg je er best voor dat je ze niet worden blootgesteld aan te veel zonlicht

Wees creatief

Beperk je niet tot horizontale en verticale portretten. Het zijn niet de enige twee invalshoeken. Probeer een creatieve diagonaal, het geeft een artistiek tintje aan je portretfoto’s. Je camera steeds in dezelfde beperkte hoek gebruiken veroorzaakt verwarring. Buitenstaanders weten namelijk niet of je dit effect bewust hebt toegepast of je de camera per ongeluk kantelde. Als je op zoek bent naar een interessante invalshoek, laat dan duidelijk zien dat dit het effect is dat je vooropstelde. Woon je in de regio Gouda, voorzie je portretfoto’s van een speciale gebeurtenis en voel je je niet erg zeker? Dan staat de professionele fotografen van Portretfotografie Gouda staan je met raad en daad bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *